Stenhus har alltid varit populära i Sverige, inte minst i de södra delarna. Det gäller för både äldre och nyproducerade hus. Idag är det väldigt enkelt att bygga hus. Det finns ett stort utbud av hustillverkare och man kan i stor utsträckning anpassa huset efter hur man vill ha det, så att det blir precis det drömhus man vill.

Vad behöver man veta innan husbygget?

Att bygga hus är ett stort projekt som är nytt för de flesta av oss. Därför är det naturligt att det uppstår många frågor och funderingar. Om man förbereder sig genom att läsa på och tidigt fundera på vissa delar blir processen att bygga huset enklare. Är man välinformerad är det enklare att fatta rätt beslut. Här nedan listar vi tre saker som är bra att känna till kring husbygge.

1. Tomten påverkar huset

Det kan vara en självklarhet för vissa, att tomten huset byggs på påverkar hur huset kan se ut. Därför är det bra redan när man köper sin tomt att man har börjat fundera över hur husbygget. Är det viktigt med närhet till skog och natur? Är balkong med bra utsikt viktigt? Får det plats ett garage på den här tomten? Detta är bara några av de frågor som är bra att ställa sig själv innan man kontaktar ett husföretag.

2. Ska du bygga stenhus eller trähus?

Det finns flera olika material att använda sig av när man ska bygga hus. För de flesta står valet mellan stenhus eller trähus. De olika materialen kommer med olika fördelar. Det finns flera anledningar till stenhusens ökande popularitet. Stenhus är i regel mer brandsäkra, har längre hållbarhet och är mer energisnåla i jämförelse med trähus.

3. Anlita rätt husföretag

Det är väldigt sällan man väljer att bygga ett stenhus själv. Istället kontaktar man vanligtvis en hustillverkare. Självklart vill man att sitt nya hus ska bli så bra som möjligt, därför är det viktigt att anlita ett husföretag som man känner sig trygg med. Det är inte helt lätt att veta vilka aktörer i byggbranschen som går att lita på. Ett tips är att välja en hustillverkare med lång erfarenhet, som är transparenta kring byggprocessen och erbjuder ett bra pris.