Supply chain management ger vinster

Engelska ord används ofta inom företag och speciellt då olika tjänster ska ges ett namn. Supply chain management är ett exempel på detta och där en supply chain manager är den som fått äran att ta hand om detta område. Ett område som också är extremt viktigt och som, rätt skött, kan både spara pengar och ge enorma vinster för företag.

Supply chain handlar egentligen om en stor kedja där allt från leveranser, pengaflöden och information inkluderas och dit även exempelvis lagerhållning kan räknas. Hur mycket varor ska man köpa in som företag i förhållande till lagerutrymme? Vilka varor ska man köpa in – och av vilka leverantörer?

Det är detta som en supply chain manager ansvarar för och baserat på allt detta så kan nog också de flesta förstå varför rollen är så viktig och varför många företag söker med ljus och lykta efter rätt person att sätta in i tjänsten.

Se över er supply chain och spara pengar

En supply chain manager kan leverera ett värde för varje investerad krona. Genom att se över verksamheten, identifiera problem och svagheter i den supply chain vi talade om så kan man också strypa utgifter och förhandla fram betydligt bättre priser hos exempelvis andra leverantörer.

Strategi och planer är två stycken viktiga detaljer att hålla reda på inom supply chain management. Vilken typ av produkt kan man köpa in och vilken kostar egentligen mer än den smakar? Genom att identifiera problem så kan man exempelvis reducera en leverantörsbas och förhandla fram bättre villkor med de leverantörer man behåller. Man kan även exempelvis se om det egna huset: vilka kostnader i form av material, hyra, logistik, tullavgifter och fraktkostnader kan man spara in på – och vilka är nödvändiga?

Att se över vilka kostnader man har och göra nödvändiga förändringar skapar nästan alltid vinster. Därför är supply chain management en viktig del av företagande idag.