Colocation, eller co-location, innebär att flera företag har en gemensam lokal för servrar eller annan utrustning; det är den samlokalisering av servrar och annan driftutrustning hos en leverantör med drifthallskapacitet. Colocation är detsamma som hosting och brukar kallas för samlokalisering på svenska.

En kund placerar sin utrustning i en drifthall för att få tillgång till skalskydd och servern ägs av kunden. IT-mästaren ansvarar i sin tur för skalskydd samt anslutning till internet. Genom att använda sig av samlokalisering sparar man kostnader för sådant som säkerhet, strömförsörjning, ventilation och internetanslutning. Denna samlokalisering äger rum i ett så kallat serverhotell och är den plats ett företag hyr ut plats till andra företags webbservrar.

I Sverige finns ett flertalet serverhotell och samlokaliserings-tjänster, eller colocation. I Stockholm är det inga som helst problem att finna lokala datacenter där denna typ av tjänst bedrivs. Om du är ute efter tjänster som erbjuder internet och servrar å ditt företags vägnar, finns det andra företag som bedriver dessa typer av tjänster.

Några saker att tänka på när du söker efter det perfekta datacentret med colocation i Stockholm är att se till att det arbetar miljövänligt och använder grön el från förnyelsebara energikällor, att de har öppet dygnet runt samt att de är utrustade med god konnektivitet för att du som kund ska kunna få största möjlighet att ansluta din utrustning till omvärlden.

Erbjuder de IP-transit, svartfiber, våglängd och layer2/WAN? I så fall är de seriösa och tillräckligt utrustade för att du ska kunna känna dig trygg som kund. Dessutom är det bra att se över hur pass säkra de är, då du lägger över mycket säker information om företaget till denna colocation.